Grootse emoties in de fijnste akoestiek
Beste concertzaal van België
Superieure akoestiek
De Koningin Elisabethzaal is de perfecte locatie voor klassieke concerten. Ian Simpson werkt samen met Kirkegaard Associates uit Chicago voor de perfecte klankresonanties. De zaal heeft de vorm van een ‘schoendoos’ waardoor het geluid ideaal resoneert. De afwezigheid van een vast proscenium (voortoneel) vermijdt klankverlies. Aan het plafond zijn ‘reflectoren’ of beweegbare akoestische panelen opgehangen, die het geluid perfect projecteren. Deze panelen kunnen functioneel verplaatst of verwijderd worden. De eiken gegolfde panelen aan de wanden zijn speciaal gevormd voor de Koningin Elisabethzaal. De ruimte tussen het hout en het beton wordt opgevuld met lavazand, zodat de panelen niet kunnen gaan trillen.
Kirkegaard bracht een waardeoordeel uit over de akoestische kwaliteiten van de Elisabethzaal, waarbij de vroegere zaal een waarde van 6.0 kreeg op een schaal van 10. De nieuwe zaal krijgt een waarde van 8.3. Door te kiezen voor een volledig nieuwe zaal wordt het niveau dus gevoelig verhoogd.
State of the art klassieke concertzaal
De nieuwe Koningin Elisabethzaal biedt zowel publiek als orkest alle hedendaags comfort, waarbij multifunctionaliteit het sleutelwoord is. Luisteraars genieten vanaf elke stoel in de zaal van perfecte zichtlijnen op het podium en kunnen voor, tijdens en na het orkest aangenaam vertoeven in de publieksruimtes.
De turnovertijd (opbouw en afbraak van een productie) zal miniem zijn omdat de setting snel en automatisch van de ene naar elke andere gewenste opstelling veranderd kan worden. Het podium bestaat uit 12 beweegbare delen en in de ruimte boven het plafond van de concertzaal kunnen zowel belichting als decors voorbereid worden. Achteraan op het podium zijn zeventig koorzitplaatsen, die door koor of publiek ingenomen kunnen worden of kunnen verdwijnen zodat het podium wordt vergroot.
Historiek
Aan het einde van de 19e eeuw richtte de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde een orkest op om concerten te kunnen geven voor haar leden. Tijdens de zomer vonden deze ‘Dierentuinconcerten’ plaats in de dierentuin, tijdens de wintermaanden verhuisde het orkest naar de Grote Feestzaal (de voorloper van de Koningin Elisabethzaal), gebouwd door Emiel Thielens (25 juli 1897). Onder leiding van Edward Keurvels en later Flor Alpaerts kwamen alle componisten van betekenis hier aan de beurt, met o.a. Grieg, Franck en Berlioz, maar ook Vlaamse componisten als Waelput, Blockx, Wambach en De Mol. De gegoede burgerij hield hier dansavonden en genoot van symfonieorkesten.
Het complex werd zwaar beschadigd in WO II en brandde uit in 1947. De tweede concertzaal van Rie Haan werd gebouwd in 1959 met elementen van Expo ’58. De oude feestzaal werd hierbij omgebouwd tot een moderne concertruimte en in 1960 geopend door Koningin Elisabeth.
In 2011 werd beslist voor de bouw van een nieuwe Koningin Elisabethzaal, en dus niet voor renovatie. Het architectenbureau Ian Simpson uit Manchester ontwierp het complexe en unieke concept en ging hiervoor een verregaande samenwerking aan met Kirkegaard Associates uit Chicago en Bureau Bouwtechniek.
In november 2016 opende de nieuwe Koningin Elisabethzaal opnieuw haar deuren. In aanwezigheid van Koningin Mathilde en heel wat andere bijzondere gasten opende het residentieorkest Antwerp Symphony Orchestra de nieuwe concertzaal.
Residentie van het Antwerp Symphony Orchestra
Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen en België, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Elim Chan, eredirigent Philippe Herreweghe en dirigent emeritus Jaap van Zweden, en brengt concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland. #thesoundofantwerp #flandersambassador
Sinds seizoen 2017-2018 ontvangt het Antwerp Symphony Orchestra een aantal internationale toporkesten in zijn residentie. Het orkest breidt zo het internationale symfonische aanbod in Antwerpen uit met een topselectie van concerten die complementair zijn aan het eigen programma, en zet de nieuwe Koningin Elisabethzaal op de kaart als prestigieuze concertzaal voor concertervaringen op topniveau.
In de klassieke muziekwereld in België zijn er drie belangrijke instellingen die gelinkt zijn door de naam van koningin Elisabeth: de Koningin Elisabethzaal, de Koningin Elisabeth Muziekkapel en de Koningin Elisabethwedstrijd. Vandaag is de Koningin Elisabethzaal de beste symfonische concertzaal van het land. Een overzicht van de klassieke concerten in de Elisabethzaal die een kwaliteitslabel krijgen, waarmee een kwaliteitsgarantie wordt geboden aan de concertgangers, vind je op deze website. De Koninklijke Maatschappij Dierkunde Antwerpen beheert de Koningin Elisabethzaal en programmeert er ook concerten van een ander repertoire. Een overzicht van deze concerten vind je op deze website >>>
Met de Koningin Elisabethzaal opende in november 2016 een nieuw cultuurbaken de deuren in het hart van Antwerpen. Deze klassieke concertzaal met een superieure akoestiek is de residentie van het Antwerp Symphony Orchestra en dé hotspot voor klassieke orkestmuziek in België. De concertzaal biedt plaats aan ca. 2000 muziekliefhebbers en is dankzij de nabijheid van station Antwerpen-Centraal en metrostations Diamant en Astrid vlot te bereiken met het openbaar vervoer.